Resetare parola

click pentru a porni zoom
Harta se încarcă
Nu am gasit niciun rezultat
deschide harta
Rezultatele cautarii tale

Rolul Sefului de haita

Cum ne asumam rolul de sef de haita?

In mediul natural fiecare haita detine un teritoriu bine definit in spatiu si niciodata doua haite nu vor detine un teritoriu comun. Putem transpune acest lucru in casa noastra astfel:
Toti cainii care traiesc sub acelasi acoperis formeaza o haita, haita este condusa de stapan (tu). Cainii sunt plimbati impreuna, mananca impreuna, dorm impreuna.
Toti cainii trebuie sa fie tratati la fel, Daca unul nu are voie sa faca ceva atunci niciunul nu are voie sa faca acel ceva. ( suitul pe canapea, saritul cu labele pe oameni etc… )
Toate persoanele din casa trebuie sa trateze cainii in acest mod. Daca nu e voie pe canapea atunci nimeni nu ii va da voie cainelui pe canapea.
In natura, tot ceea ce reprezinta teritoriul haitei apartine sefului de haita. Acelasi lucru poate fi transpus si in casa, pantofii, canapeaua, pisica, osul, jucaria… toate sunt ale sefului de haita ( adica ale tale)

images (2)
Cum poti arata cainelui ca toate sunt ale tale?

In mediul natural seful haitei se va interpune intre vanat si un alt membru al haitei aratandu-i astfel ca acel vanat este al lui si va manca intotdeauna primul.
Si omul poate copia acest comportament. Cand ai un catel ce trebuie educat atunci mananca inaintea lui, interpune-te intre el si jucaria preferata si nu il lasa sa ajunga la ea pana nu asteapta calm invitatia ta, practic acest gest poate fi reprodus in orice situatie. Cand catelul nu accepta atunci trebuie corectat, asta ar face si masculul alfa cu el intr-o haita de lupi dintr-o padure oarecare, asta trebuie sa faci si tu. Si corectarea nu se face prin bataie ci mentinand mereu starea de calm si postura autoritara.haita
„Exercitiu, disciplina, afectiune … in aceasta ordine”

Formula magica pentru a avea un caine cu un comportament echilibrat. Acestea trebuie oferite cainelui de catre seful haitei, zilnic.
Exercitiu: Plimbare structurata pentru a satisface nevoia instinctuala de explorare. Efortul fizic si mental al plimbarii are rol in crearea coeziunii haitei, dezvoltarea atentiei si a coordonarii.
Disciplina: Acel set de reguli si limitari create de seful haitei, dominarea si subordonarea cainelui nu prin frica ci prin cooperare, colaborare, practic aratam cainelui ce are de facut sub atenta supraveghere.

Afectiune: In natura cainii arata acest lucru prin limbajul corporal, in haita umana afectiunea si grija ce o purtam cainelui este o recompensa in sine si se poate realiza numai cand cainele este calm subordonat.

Lasa un raspuns