Resetare parola

Rezultatele cautarii tale

Recomandările specialistului pentru creşterea puiului de pisică

Publicat in 22 ianuarie 2017 de CatalinViciu

Îngrijirea unui pui de pisica pare uşoară, însă nu este chiar atât de simplu. La fel că şi noi puii de pisica au nevoie de grijă şi atenţie specială, am rugat specialistul, Andreea Vîlcea, medic veterinar, să ne spună care sunt recomandările principale pentru creştrea unui pui de pisică.

Care sunt principalele aspecte pe care trebuie să le avem în vedere când avem un pisoi în casă?

A.V.  Pisoii sunt foarte drăgălași, motiv pt care toată lumea ar vrea unul acasă, însă nu trebuie sa uitați că micuțul depinde întru-toate de dvs și necesită multă îngrijire și atenție,  astfel încât sunteți direct răspunzător de sănătatea, dezvoltarea și educația acestuia. Când aveți un mic bulgăre de blană trebuie să vă asigurați ca toată casa reprezintă un mediu sigur și ca nu există nici un pericol pentru puiul dvs.

 Grija pentru mediul din casă

La ce trebuie să fim atenţi în mediul în creşte pisoiul?

A.V.  Pentru  sănătatea și bunăstarea noului membru din familie ascundeți cablurile electrice, aveți grija la medicamente, insecticide, produse pentru curățenie, detergenți etc. Restricționați accesul în balcoane, la nivelul geamurilor, baie. Urcați cât mai sus ghivecele cu plante de apartament (majoritatea sunt toxice). Bolurile pentru hrană și apă trebuie să fie din inox sau ceramică și trebuie amplasate la distanță de litieră. Zona de odihnă trebuie să fie cât mai aproape de centrul vieții familiei întru un loc călduros. Litiera trebuie amplasată într-un loc ușor accesibil, departe de zona de hrănire și de camerele membrilor familiei. Aceasta trebuie curățată periodic, la intervale scurte de timp.

 Care este alimentaţia potrivită pentru o pisică?

A.V. În ceea ce privește alimentația lor cu toții știm  că pisicile sunt recunoscute ca fiind animale pretențioase și cu un apetit capricios. Orice schimbare bruscă a dietei poate provoca tulburări digestive (scaune moi, diaree). Amestecați hrana precedenta cu noua hrană pe parcursul unei perioade de tranziție de o săptămână.
Pentru a asigura pisicii o viata lungă și  o sănătate durabilă  este necesar ca alimentația să îndeplinească cerințele individuale, în funcție de vârstă și de starea fiziologică. Aceasta înseamnă că rația trebuie sa varieze cantitativ dar și calitativ  pe măsură ce animalul crește. Este esențial să primească în jur de 3-4 mese pe zi până la vârsta de 3 luni, după această vârstă numărul  de mese poate varia între 2-3 mese pe zi (de preferat 2 când devine adult). Oferiți hrană specială pt pisici, fie umedă sau uscată în concordanță cu grupa de vârstă.  

Care sunt alimentele interzise?  

Prima vizită la medicul veterinar nu este o simplă consultare ci o examinare amănunțită care  confirmă starea de sănătate a puiului.

  • Nu are voie lapte (animalul poate fi lactozo-intolerant și astfel pot apărea indigestii, dacă are paraziți interni laptele este un stimulent alimentar pentru aceștia și se înmulțesc, laptele creste absorția unui toxic în cazul ingerarii) Asadar leacul băbesc cu laptele sau apa cu sare în caz de otrăvire nu este în niciun caz benefic, în situații extreme de acest gen, se apelează cât mai repede la veterinar!!!!
  • ficat crud – efect laxativ
  • peste crud-toxic, pe perioade lungi
  • oase de pui nu pot digera colagenul modificat termic
  • condimente, dulciuri, etc

Cât de importantă este prima vizită la medic?

¨La vârsta de 4-6 săpt se recomandă efectuarea unui examen coproparazitologic care atestă prezența/absența paraziților interni. Dacă rezultatul este pozitiv (la peste 90% din cazuri) se efectuează o prima deparazitare internă cu produse adecvate vârstei și greutății puiului, urmată de un rapel la 14 zile pentru eliminarea tuturor stadiilor larvele. Deparazitarea externă se face cu produse corespunzătoare vârstei, la pui de regulă se folosesc spray-uri. Carantina este foarte importantă pentru  un pui al cărui sistem imunitar este încă crud. Un pui nevaccinat este fragil în fața invaziei de germeni pe care o poate trimite o pisică adultă sau chiar el poate fi purtător al vreunei boli infecțioase.   

Pe scurt până când nu se termină schema de vaccinare puiul nu are voie sa ia contact cu alte animale.  

După efectuarea unui nou examen coproparazitologic și confirmarea absenței paraziților interni, precum și confirmarea faptului că animalul este clinic sănătos se poate începe schema de vaccinare, cu rol de inducere a imunității împotriva unor boli specifice (rinotraheita, panleucopenia felina, virusul, leucozei feline).
Schema de vaccinare trebuie începută aproximativ la vârsta de 2.5-3 luni și este formata din 3 vaccinuri trivalente, acestea repetându-se la interval de 21 de zile unul fata de celalalt, urmând ca anual sa se repete vaccinul trivalent. Schema menționată este pur informativă, medicul veterinar este singurul în măsură să stabilească programul vaccinal în functie de contextul epidemiologic. Deparazitarea internă se va repeta din 3 în 3 luni, iar cea externă o data pe lună.

Cum îngrijim puiul o dată cu creşterea în vârstă?

Pe măsură ce crește și devine adult micuțul nostru trebuie obișnuit și cu celelalte proceduri de îngrijire și igiena cum ar fi:

1. Periatul

Atunci când se toaleteaza, puiul de pisica înghite fire de par care se acumulează în organism sub formă de ghete (bezoare) ce ii pot îngreuna sau bloca tranzitul digestiv. Pt a reduce cantitatea de par ingerat trebuie să periați periodic puiul iar pentru eliminarea părului din organism există hrană special elaborată, suplimente sub forma de pastă (cat malt) sau ,,iarba pisicii”. Periatul la animalele cu parul scurt trebuie efectuat cu o perie moale, de preferat cu fire naturale o dată pe săptămână. Iar rasele cu părul lung trebuie periuțe zilnic cu un pieptene metalic cu dinți rari. La pisicile cu parul lung tunsul poate fi o necesitate.

2. Baia

Pisicile nu necesită spălare (este suficient periatul) și nici nu sunt mari iubitoare de apă de aceea spălatul trebuie să fie cât mai rar, însă dacă este necesar (bai dermatologice, îndepărtarea soluțiilor uleioase etc) folosiți un șampon special pentru pisica cu un nivel al ph-ului  adaptat la pielea și blana pisicii.

3. Ascuțirea unghiilor

Este una din preferatele activități ale pisoiului, la început își va ascuții unghiile oriunde: canapea, ușa, încălțăminte etc de ceea pentru a evita stricăciunile prin locuință  trebuie sa ii oferiți un accesoriu special conceput în acest scop. Dacă pisicul nu reușește sa le toceasca suficient unghiile vor fi scurtate cu ajutorul unui clește de unghii.

4. Sterilizarea

În cazul femelelor este indicată sterilizarea în jurul vârstei de 5,6 luni, înainte de primul ciclu de călduri. Prin aceasta intervenție se reduce cu pana la 90% riscul apariției diverselor afecțiuni uterine (piometrul), ovariene ( chisturi, tumori), mamare( mastite, cancere). În cazul masculilor se recomandă castrarea în jurul vârstei de 8, 9 luni evitându-se astfel urinarea urât mirositoare în locuri nepermise, comportamentul  agresiv etc.

Puii de pisica sunt foarte drăgălaşi, iar un bulgare de afecţiune trebuie tratat cu respect şi îngrijit încă din momentul în care îl primim în familie. Ne declarăm răspunzători pentru sănătatea lor.

Îi mulţumim medicului veterinar Andreea Vîlcea de la Cabientul Iraida Vet. Andreea la fel că întrega comunitate Pet Me, iubeşte foarte mult animalele, şi le îngrijeşte cu dedicare şi pasiune.   

Care sunt sfaturile pe care le știați și care nu?

Lasa un raspuns