Resetare parola

Rezultatele cautarii tale

Din 2026 de oferte de adopții doar 99 de câini sunt adoptați.

Publicat in 29 ianuarie 2017 de CatalinViciu

Ce se întâmplă cu restul de suflete și  cum se implica Asociația ”Prieteni buni”?

Comunitatea Pet-me s-a născut și a crescut prin și din dragoste pentru animale, iar dacă activitatea noastră principală este de a găsi un pet sitter iubitor care să țină locul stăpânului atunci când e plecat, nu uităm nici de animalele care au nevoie de ajutorul nostru așa că o parte din încasările noastre le donăm către Asociația ”Prieteni Buni”. Te invităm să cunoști unul dintre voluntarii asociației și cum schimbă aceștia viața animalelor fără stăpân în bine. E impresionant cum reușesc să sterilizeze și să dea spre adopție atâtea suflete.

Anamaria Gheorghe este voluntară la asociație de câțiva ani buni și ne-a mărturist cât de importantă este implicarea fiecăruia dintre noi.

Care este rolul Asociației ”Prieteni Buni”  la care ești voluntară și ce înseamnă activitatea ta în cadrul acesteia?

Asociația „Prieteni Buni” are drept obiectiv ajutorarea animalelor fără stăpân. În acest sens, asociația preia câini și pisici de pe stradă și încearcă să le găsească familii potrivite caracterului fiecăruia. În cazul animalelor care necesită îngrijire medicală de urgență, acestea sunt internate în clinica veterinară cu care asociația colaborează. Cățeii preluați de asociație sunt cazați până la adopție într-un adapost privat, iar pisicile sunt luate acasă de către voluntarii asociației. Toate animalele aflate în grija asociației sunt vaccinate, deparazitate intern și extern, sterilizate și microcipate, iar starea lor de sănătate este urmărită de către un medic veterinar.

La acest capitol avem norocul să lucrăm cu medici veterinari foarte buni, care își dau tot interesul pentru binele animalelor, iar mulțumirile noastre se îndreaptă către medicilor animăluțelor noastre, Alexandru Marin, Elisa Petre, Fabiola Ioniță, Cristian Mateescu și întregii echipe de la Matvet Consult. Fără ei activitatea noastră ar fi fost mult mai dificilă. Înainte de orice, animalele trebuie să fie sănătoase, nu?

O altă parte a activității asociației constă și în socializarea cu animalele aflate în grija noastră. În această privință acționăm în echipă, iar de cele mai multe ori, Irina Iordache, președintele asociației și cu mine lucrăm cu fiecare câine în parte. Socializarea câinilor este necesară deoarece unii dintre ei, mai ales cei scoși din adăposturile publice sunt speriați și traumatizați ca urmare a interacțiunii cu oamenii. În cazul cățeilor prietenoși, pur și simplu ne jucăm cu ei. Totodată, mai preiau pisici și căței în foster până la adopție. Totuși trebuie să menționez că suntem o asociație mică, doar o mână de oameni și trebuie să avem grijă să nu ne depășim capacitatea, deoarece nu am mai putea acorda la fel de multă atenție fiecărui animăluț în parte.

Care este situația actuală în privința câinilor și a pisicilor fară stăpân?

La nivelul municipiului București, numărul câinilor fără stăpân a fost redus semnificativ prin acțiunile ASPA din ultimii ani, mare parte dintre câinii prinși fiind eutanasiați. Totodată, diminuarea numărului de câini comunitari s-a datorat și preluării acestora de pe străzi de către asociații pentru protecția animalelor sau persoane fizice. Cu toate acestea, pe străzile Bucureștiului încă sunt mulți câini, iar o soluție viabilă pentru diminuarea numărului este sterilizarea animalelor fără stăpân și a celor cu stăpân fără drept de montă, așa cum prevede Legea 258/2013. Din păcate, implementarea acestui act normativ lasă de dorit. În ceea ce privește pisicile comunitare, acestea au devenit mult mai vizibile o dată cu diminuarea numărului cățeilor de pe străzi.

Cum se poate schimba situația actuala? Ce poate face fiecare dintre noi pentru a îmbunătăți viața animalelor fără stăpân? 

Cred că nu se vor observa mari schimbări în ceea ce privește situația animalelor comunitare atât timp cât cei care au pisici și câini pe lângă casă nu îi sterilizează și continuă să arunce puii pe străzi. Știu că repet, dar sterilizarea câinilor și pisicilor de pe străzi și aplicarea prevederilor legislative în domeniul sterilizării și microcipării animalelor cu stăpân pot schimba situația actuală. Atât timp cât sursa problemei nu este rezolvată, nu vom avea străzi fără câini. Mă refer doar la căței pentru că oamenii nu par să fie deranjați de pisicile comunitare.

Referitor la cea de-a doua întrebare, cred că fiecare poate contribui câte un pic. De exemplu, dacă vrei un câine sau o pisică, nu trebuie neapărat să îl / o cumperi de la un x găsit pe net care vinde „animale de rasă”. Poți să iei un cățel sau o pisică de pe stradă. De asemenea, poți contribui la reducerea numărului de animale de pe stradă prin sterilizarea unuia. Sunt cabinete veterinare care fac reduceri pentru animalele de pe străzi, dar există și campanii de sterilizări gratuite.

 

Care sunt activitățile asociației? De unde are asociația  fonduri?

Principala activitate a asociației este găsirea de familii pentru animalele de pe străzi. O altă activitate foarte importantă desfășurată de Asociația „Prieteni Buni” este proiectul de sterilizări gratuite. Pentru moment, acest proiect se desfășoară în București, Onești și Brăila, orașe în care avem colaboratori. De asemenea, am avut și câteva campanii de sterilizare în Periș. Promovarea pentru adopție a animalelor luate de pe străzi de alte persoane este o altă activitate a asociației. Cum nu putem răspunde pozitiv tuturor solicitărilor de preluare de animale comunitare, putem încerca să le găsim familii, atât timp cât persoana care a găsit respectivul animal îl ține până la adopție sau îi găsește un loc sigur.

O altă activitate a asociației constă în îngrijirea și lucrul cu câinii salvați de persoane sau grupuri de protecția animalelor din străinătate, până la plecarea acestora în adopție. Această activitate a decurs din implicarea tot mai mare în ultimii ani a asociațiilor străine în scoaterea câinilor aflați în adăposturile publice pentru a evita eutanasierea. În ceea ce privește finanțarea activităților asociației, aceasta este făcută din donații. Cu această ocazie vrem să mulțumim Comunității Pet-Me pentru donația făcută. A fost folosită pentru a acoperi tratamentul pisicii Hope. O altă sursă de finanțare o reprezintă și fondurile provenite din redistribuirea celor 2% din impozitul pe venit. În acest sens fac un apel către cei care nu știu către cine să redistribuie cei 2% și vor să ajute animăluțe în căutare de familii să ne contacteze.

 

Pisicuța Hope după operație și după ce a fost adoptată

Care e scopul asociatiei?

Scopul asociației noastre este de a diminua numărul de animale de pe stradă.

Care sunt actiunile asociatiei pe lângă cele menționate?

Pentru a nu repeta din activitățile asociației, voi face referire strict la acțiunile de informare a populației. În primul rând, încercăm să explicăm cât mai multor persoane importanța sterilizării. În acest sens credem că puterea exempului este elocventă, de aceea încercăm să ajutăm cât mai multe persoane care ne cer ajutorul în această direcție. În al doilea rând, de trei ani elaborăm o statistică lunară a numărului de câini postați pentru adopție pe site-ul www.adopțiicâini.ro în fiecare județ și una anuală a câinilor și pisicilor date în adopție de către asociația noastră. Ambele statistici sunt disponibile pe pagina de Facebook a asociației.

Totuși, trebuie avut în vedere faptul că pe adopțiicâini.ro sunt postați doar câini pentru care cineva își dă interesul, numărul real aflați pe străzi neputând fi contorizat. Dacă puneți în oglindă totalul de anunțuri cu căței pentru adopție de pe acel site și totalul animalelor date în adopție de noi într-un an, este cel puțin descurajant. Vă dau exemplul anului 2016. Pe adopțiicaini.ro au fost postate 2026 de anunțuri, iar noi am dat în adopție 99 de animaluțe. O să sune foarte economic, dar oferta de câini este mult mai mare decât cererea.

Cât de mult contează donațiile pentru Asociația ”Prieteni buni” și pentru viața câinilor și a pisicilor fără stăpân?

Fără donații asociația nu și-ar putea desfășura activitatea. Așa cum am spus, donațiile sunt singura sursă de venit al ONG-ului nostru. Într-adevăr, fiecare dintre noi am putea luat unul, doi, trei câini sau pisici, dar nu am putea face cheltuielilor din surse proprii.

Ce recomandari ai pentru a se îmbunătații situația animalelor fără stăpân?

Chiar dacă sterilizarea unui animal nu îi îmbunătățește lui viața, previne ca alte ființe să crească pe străzi, fără mâncare, apă, adăpost și expuse diferitelor pericole. Ideal ar fi ca cine poate să ia câte un animal de pe stradă și să îl ducă într-un loc sigur, nu neapărat să îl adopte, dar să încerce să îl dea în adopție. Din experiență vă spun că un cațel luat de pe stradă este foarte recunoscător. Nu cere mult. Vrea doar atenție și dragoste. Iar tu, ai cea mai mare recompensă atunci când vezi poze sau filmulețe cu noua lui viața. Li se schimbă fizionomia, privirea este mult mai vesela. Sunt fericiți.

Poza inainte si dupa

Zapi în poze după și înainte de adopție în adăpost

Înainte și după adopție

De ce aveți nevoie pentru a crește activitatea asociației?

În primul rând ne lipsesc oamenii. Oameni dedicați și responsabili care să ne ajute cu lucrul direct cu animalele, dar și cu promovarea.

Câte animale sunt acolo? 

Adăpostul cu care lucrăm are o capacitate de aproximativ 300 de locuri. Din fericire, noi ne-am atins un obiectiv, anume să reducem numărul câinilor aflați în grija noastră la 50. Cu toată nebunia din ultimii ani ajunsesem să avem un număr foarte mare de câini și de abia ne descuram să lucrăm cu ei. Știu că 50 poate părea puțin, dar așa ne este mai ușor să îi socializăm, să le facem poze și filmulețe și nu în ultimul rând să fie mai bine supravegheați medical. Iarăși, 50 nu reprezintă totalul câinilor dintr-un an, ci limita noastră superioară. Cu cât sunt mai puțini putem să le găsim case mai ușor și preluăm alții în loc. Dar ne și putem îmbunătății modul de lucru cu animalele. Vrem să le facem analize și controale generale periodice.

Cum putem imbunatatii si sprijinii asociatia?

Cred că ajută ca activitatea asociației să fie cunoscută. Și mai ales dacă mă gândesc la proiectul de sterilizări. Avem nevoie de susținere în demersurile noastre de a avea rezultate exceptionale, nu doar bune.

Cum și unde se pot înscrie voluntarii pentru a ajuta asociația? Cum se pot aduce sponsorizări asociației?

Oriunde. Ne pot contacta pe mail la asociatia.prieteni.buni@gmail.com pe Facebook, sau  la telefon +40 724 269 030. Toate datele de contact sunt publice. Referitor la sponsori, ne sunt foarte utili cei 2% redistribuiți din impozit. Sponsorizarea poate consta în acoperirea lunară a costurilor aferente cazării în unui cațel sau orice sumă donată pentru plata tratamentelor si intervențiilor medicale, pentru proiectul de sterilizări. De altfel, nu este neapărat ca donațiile să fie în bani. Mâncarea de animale este la fel de binevenită.

Spune-ne puțin și despre tine, care e meseria ta și cât timp dedici asociației?

Eu sunt doctor în științe politice și vicepreședinte al unui ONG ce încurajează cercetarea în științele sociale. Este greu să cuantific timpul pe care îl acord animalelor. Încerc să ajung cât mai des în adăpost și să  petrect timp cu câinii. În rest, pe partea de promovare și tot ce ține de online, sunt prezentă mai tot timpul.

Cum ai început să lucrezi pentru Asociația ”Prieteni buni”?

Printr-o coincidență. Locuiam în aceeași zonă cu Irina și ne-am cunoscut datorită câinilor din jurul blocului. Pur și simplu s-a întâmplat să ne înțelegem, să gândim în mod asemănător, iar acum suntem bune prietene. Ce am apreciat la aceasta asociație este onestitatea și transparența. Totul este public, chiar și atunci când situația ne depășește. Suntem oameni, nu suntem perfecți și mi se pare foarte important să îți recunoști greșelile, să încercă să le îndrepți, să îți cunoști limitele și atunci când este cazul să știi să spui „nu”.

Cum poate orice persoana care dorește să ajute la îmbunătățirea situației câinilor fără stăpân? 

În primul rând trebuie să înțeleagă că animalele sunt ființe și că ele nu au ales să trăiască pe stradă. Animalele maidaneze sunt efectul neglijenței oamenilor. Dacă vor să ajute, cel mai de folos este informarea oamenilor cu privire la numărul imens de animale abandonate, nu născute pe strada și să încerce să diminueaze acest lucru prin orice lucru posibil – chiar să contacteze si ONG-uri.

De ce aveți nevoie? 

Mai ales înțelegere. Activitatea unui ONG este din nefericire limitată. Pentru a fi eficienți șii să avem rezultate exceptionale avem nevoie sa ne impunem limite. De aceea, dacă există situația în care suntem nevoiți să refuzăm cerea de ajutor a cuiva din exterior, nu o facem din indiferență, ci efectiv din neputință în acel moment.

Asociația poate fi ajutată prin informarea cu privirea la importanța sterilizării, prin donații în bani sau în mâncare sau prin înscrierea ca voluntar în cadrul Asociației și petrecerea timpului cu câinii care se află în adăpost.Poți contacta pe mail la asociatia.prieteni.buni@gmail.com pe Facebook, sau  la telefon +40 724 269 030. Nu uita de faptul că există și campanii de sterilizare gratuite care trebuie să ajungă în atenția celor care pot sprijini și ajuta.

 

Lasa un raspuns