Resetare parola

Rezultatele cautarii tale

Cum să crești un pui de câine? Recomandările specialistului

Publicat in 19 februarie 2017 de CatalinViciu

Din primul moment de când avem în familie un nou pui de câine, la fel ca și în cazul unui pui de pisică trebuie să avem grijă să îi oferim ce are nevoie și mai ales unul dintre primele lucruri pe care le putem face pentru el este vizita la veterinar. Ca să știi la ce să te aștepți când ai un pui de câine și cum să-l îngrijești, am intrebat specialistul, veterinarul Andreea Vîlcea să ne spună ce trebuie să avem în vedere pentru îngrijirea cât mai bună a unui pui de câine.

Pet-me: Care sunt primii pași pentru  îngrijirea unui pui de câine?

A.V. La vârsta de 4-6 săptămâni se recomandă efectuarea unui examen coproparazitologic care atestă prezența/absența paraziților interni. Dacă rezultatul este pozitiv (la peste 90% din cazuri) se efectuează o primă deparazitare internă cu produse adecvate vârstei și greutății puiului, urmată de un rapel la 14 zile pentru eliminarea tuturor stadiilor. Deparazitarea externă este foarte importantă nu numai pentru disconfortul pe care îl creează animalului parazitat ci mai ales pentru bolile cu potențial letal pe care le pot transmite (Babesioza, Dirofilarioza, Hemobartoneloza etc). Deparazitarea externă se face cu produse corespunzătoare vârstei și greutății. Pentru  o protecție mai bună alegeți produse care pe lângă efectul acaricid sunt și repelente (pipete spot-on, zgărzi antiparazitare de calitate cu acțiune mare de timp). Deparazitarea internă se va repeta din 3 în 3 luni, iar cea externă o dată pe lună.
Pet-me: Când se face primul vaccin?
A.V. Vaccinarea se face începând cu vârsta de 6 săptămâni doar dacă puiul este clinic sănătos și nu prezintă paraziți interni. Schema de vaccinare este formată din 4 vaccinuri care se vor face la interval de cate 2 săpt, cu rol de inducere a imunității împotriva unor boli specifice ( Parvoviroza, Distemper, Hepatita etc). În toată aceasta perioadă și încă 2 săptâmâni de la ultimul vaccin este contraindicat ca puiul să ia contact cu animale nevaccinate, să iasă din casă sau să fie spălat. Ultimul vaccin (polivalent cu antirabic) se va repeta anual doar dacă animalul este microcipat. Schema menționată este pur informativă, medicul veterinar este singurul în măsură să stabilească programul vaccinal în funcție de contextul epidemiologic.

Pet-me: Cum îl ingrijim pe măsură ce crește?

A.V. Pe măsură ce crește nu trebuie să uităm de igiena și întreținerea personală a animalului:
1. Baia
Sunt anumite rase care necesită mai multa îngrijire, în special cele cu parul lung (tuns, trimat, periat și descâlcit) însă toate rasele necesită baie, este recomandat ca această operațiune să fie cât mai rar, în mod normal de 2 sau 3 ori/an. Dacă este necesar (bai dermatologice, îndepărtarea soluțiilor uleioase etc) folosiți un șampon special pentru  câine cu un nivel al ph-ului  adaptat la pielea și blana acestuia. Evitați folosirea șampoanelor medicamentate (antiparazitare, cu clorhexidina etc) dacă nu va este recomandat de medicul veterinar.

2.Periatul
Rasele cu parul lung trebuie periate zilnic pentru a preveni încalcirea parului. Pentru căderea parului si luciului există tot felul de vitamine, uleiuri esențiale și suplimente pe care le puteți aplica periodic în cure de 2-3 luni.

3.Unghiile, urechile și glandele perianale
Unghiile se vor tăia cât mai des în perioada de creștere ulterior acest procedeu se va efectua periodic o dată pe lună maxim la 2 luni. Vidarea glandelor perianale se va face periodic pe tot parcursul vieții.  Este recomandat ca toaleta urechilor să se efectueze o dată pe lună, iar orice modificare de miros, culoare sau cantitate a secreției normale (cerumenul trebuie să fie în cantitate mica și de culoare gălbuie) necesită vizita la medicul veterinar.

4. Sterilizarea
În cazul femelelor este indicata sterilizarea în jurul vârstei de 5/6 luni, înainte de primul ciclu de călduri. Prin aceasta intervenție se reduce cu pana la 90% riscul apariției diverselor afecțiuni uterine (piometrul), ovariene ( chisturi, tumori), mamare( mastite, cancere). În cazul masculilor se recomanda castrarea în jurul vârstei de 8/9 luni evitându-se astfel urinarea urat mirositoare în locuri nepermise, comportamentul  agresiv, probleme la nivelul prostatei etc.
Pet-Me: Care sunt problemele medicale ce pot apărea în funcție de rasă?
A.V. Pot aparea probleme medicale indiferent de vârstă sau de rasa, însă există câteva predispoziții în funcție de rasa cum ar fi:

Displazie de sold -labrador, golden retriever, ciobănesc german, bull dog, doberman

Entropion(creșterea în direcție incorectă a genelor care pot cauza afecțiuni oculare) -mops, shar pei, cocker, chow chow

Dermatită alimentară– bichon, ciobănesc german, pekinez, golden retriever, bull dog, mops

Probleme digestive – mai sensibil este ciobănescul german, golden retriever

Pet-me: Cât de importante sunt primele săptămâni pentru puiul de câine?

A.V. Primele săptămâni într-un cămin sunt foarte importante mai ales în materie de socializare și modelare a caracterului, de aceea trebuie să-i acordați mai multa atenție, să vă jucați cât mai mult împreună, dar totodată să stabiliți câteva reguli de bază. Una din ele este să nu îi permiteți niciodată să vă muște (nici măcar în joaca), cu siguranță la început va avea mici ”accidente ” prin casa și nu mereu își va face nevoile pe covoraș de aceea este foarte important sa îl ‘certati’ în momentul când îl prindeți în flagrant și nu la 30 de minute după pentru ca nu va înțelege niciodată ce a făcut greșit.
Evitați sa îl lăsați nesupravegheat sau singur acasă pe perioade lungi, deoarece în primele săptămâni de viata au tendința de a roade tot ce găsesc prin casa (mobilă, cabluri, plante, detergenți etc) acest lucru devenind fatal uneori. Nu trebuie să uitați că micii patrupezi depind în totalitate de dvs și au nevoie de multa atenție și îngrijire.
În ceea ce privește alimentația, începând cu vârsta de 5/6 săpt puteți obișnui micuțul cu hrana umedă și chiar uscată. Cantitatea de hrană care trebuie să o consume un junior este de regula notată pe sacii de mâncare. Un cățel trebuie sa mănânce de 4/5 ori/ zi și NU LĂSAȚI HRANA LA DISCREȚIE deoarece cu timpul vor devenii foarte mofturoși.

 

Dacă optați pentru  o alimentație gătită în casa trebuie să vă documentați foarte bine care sunt alimentele permise (carne de pui/vita/miel, morcov, țelină, ardei gras, orez/arpacaș fiert, iaurt, brânză de vaci degresata etc) și cele interzise (struguri, stafide, legume care fermenteaza: mazăre fasole, mezeluri, alimente prăjite ciocolată etc.)
Pentru ros puteți opta pentru oase de vită bine fierte sau jucării. Oasele de pui sunt contraindicate (pot perfora stomacul/intestinul). Indiferent de vârstă și rasa câinelui, orice aliment va fi introdus treptat în alimentație pentru a evita indigestia. Apa trebuie sa fie în permanenta proaspătă și la temperatura camerei. Indiferent de calitatea și cantitatea hranei administrate suplimentarea cu vitamine și minerale este obligatorie.

E foarte important ca în momentul în care avem un nou suflețel în casă să îl ducem la veterinar și apoi să îl ingrijim corespunzător pe tot parcursul vieții, doar așa îl putem avea lângo noi mai mult timp, îi putem prelungi viața și ne putem bucura de el, la fel ca de un membru al familiei. Tu cum ai grijă de suflețelul tău? De câte ori ai fost cu el în vizită la medic?

Lasa un raspuns