Resetare parola

Rezultatele cautarii tale

Cât de inteligent este câinele tău?

Publicat in 22 ianuarie 2017 de CatalinViciu

Inteligența animalelor este un subiect fascinant pentru noi mai ales ca ne este greu să ne dăm seama de anumite aspecte fără să avem un răspuns vizibil din partea lor. Fascinația către inteligența animalelor e cunoscută deja prin video-urile cu multe vizualizări pe youtube, dar și prin calitatea extraordinară a acestora de a fi un prieten bun omului aflat în nevoie. Câinii sunt un companion bun pentru persoanele cu deficiențe de văz, auz, mișcare și chiar dacă sunt dresate bine salvează vieți.

 

Scriitorul cărții ”Inteligența câinilor” (The Intelligence of Dogs)  S. Coren, identifică 3 tipuri de inteligență pentru câini:

  • Inteligența adaptativă (bazată pe capacitatea de învățare și rezolvare de probleme) care este specifică fiecărui animal și este măsurată de testul de inteligența canin
  • Inteligența instinctivă, care este la fel specifică fiecărui câine și poate fi măsurată prin testul IQ canin
  • Inteligența de lucru/de obediență care depinde în funcție de rasă

Care sunt rasele de câini considerate cele mai inteligente?  

La categoria inteligență și obediență printre rasele recunoscute ca fiind foarte inteligente sunt Border Collie, Pudelul, Ciobănescu German, Golden Retriever, Rottweiler

Cum poți testa inteligența câinelui tău?

Există mai multe variante prin care testa inteligența animalului tău și in funcție de scorul pe care acesta îl înregistrează îți poți da seama dacă să-l implici în mai multe activități sau nu.

Un exercițiu prin care îl poți testa e să îi pui un prosop pe cap și în funcție de numărul de secunde în care se eliberează obține un scor care adunat la scorul altor exerciții poate să-ți ofere un rezultat al gradului de inteligență adaptativă. Un exemplu de test găsești aici. 

Cum poți crește sau măsura inteligența animalului tău de mic?

Când vine vorba de inteligența câinelui tău întrebarea potrivită este și ce vrei ca el să facă, iar în funcție de asta e recomandat să începi să observi comportamentul acestuia, ce face când este plictisit, cum se manifestă în anumite situații, dar trebuie să ții cont și că este destul de greu să fie măsurată. În plus îți poți da seama din inițiativele pe care le are de inteligența acestuia.

Printre lucrurile inteligente pe care câinii le fac:

  • Găsesc și aduc obiecte destul de repede
  • Își dau seama repede de diferite situații
  • Încearcă să comunice prin diferite semne (aduc obiecte, latră, au comportament neobișnuit, etc)

  • Face o mulțime de prostii ( strică, aduce obiecte de te miri unde, umblă prin gunoi sau intră în diferite colțuri în care nu are voie, însă poate fi și un semnal că se plictisește și că are nevoie de altă distracție)
  • Cucerește repede jucăria cu gustări
  • Găsește rapid gustarea ascunsă
  • Găsește ușor soluții

Înteligența câinelui este considerată ca a fi echivalentă cu cea a unui copil de 2 ani, așadar sunt o mulțime de lucruri pe care acesta le poate învăța, juca dar și abilități pe care le poate desprinde.

Categorie: Fun si altele

Lasa un raspuns