Resetare parola

Rezultatele cautarii tale

5 Recomandări de la specialist pentru îngrijirea animalelor de companie pe timp de iarnă

Publicat in 30 decembrie 2016 de CatalinViciu

Iarna a început să-şi prindă urechile în temperaturile joase, iar prietenii noştri patrupezi sunt cei mai veseli, casă e plină de musafiri, o agitaţie care-i îndeamnă la joacă, dar şi la anxietate. Am invitat-o pe Andreea Vîlcea, medic veterinar specialist să ne spună care sunt amănuntele de care trebuie să avem grijă, dar şi recomandările specialistului pentru sezonul de iarnă.

La ce trebuie să avem grijă în perioada această?

Perioada sărbătorilor este cea mai frumoasă şi cea mai aşteptată din an, însă atunci când împărţim această bucurie şi cu prietenii noştri necuvântători grijă noastră trebuie sporită. Cele mai frecvente probleme le putem avea cu:  

1. Hrana şi atenţiile pe care le oferim prietenilor noştri

 

Hrană ocupă primul loc privind siguranţă animalelor în această perioda, atât din punct de vedere calitativ cât şi cantitativ. Alimentele condimentate, precum şi cele bogate în grăsimi pot cauza probleme grave precum: tulburări gastrointestinale, pancreatită sau insuficienţă hepatică. Nici oasele de pui nu sunt recomandate deoarece se sparg foarte uşor formându-se aşchii subţiri, tăioase şi ascuţire care pot perforat cu uşurinţă intestinul. De evitat este şi supraîncărcarea stomacului (cantitate prea mare de hrană) astfel evitând constipaţia sau alte probleme grave (torsiune gastrică, dilataţia gastrică). Şi nu în ultimul rând ciocolată care cu toţii ştim cât de toxică este pt animale deoarece conţine enzime pe care animalul nu le poate digera, provocând intoxicaţia animalelor (vomă, hipersalivatie, mucoase palide etc)

2. Decoraţiunile de Crăciun/brad

 

Pe cât de frumoase pe atât de periculoase sunt. Fiind sclipicioase, în diverse forme şi culori aceste pot fi foarte atractive pt pisici în special, astfel felinele noastre curioase din fire oricând se pot răni sau mai grav pot ingeră fragmente de globuri, beteală sau pot ronţăi cablul de la instalaţia de pom. Pentru a evita astfel de neplăceri este bine că bradul pe crengutele de la baza să nu fie decorat, iar ornamentele casante să fie înlocuite de unele din lemn sau alt material.

3. Plantele ornamentale

 

Precum vâscul, crăciuniţă (majoritatea plantelor de apartament), dar şi acele de la Brad pot provoca intoxicarea animalelor.

4. Zgomotele puternice

 

Aici mă refer în special la cele provocate de artificii, petarde etc care provoacă o stare de nelinişte şi chiar nervozitate animalelor. În cazul animalelor care se stresează uşor se pot achiziţiona diverse spray-uri cu catnip (pisici) sau chiar suplimente din farmaciile veterinare şi hrană (Royal Canin calm) pt a trece mai uşor peste această perioada agitată.

Deşi este o perioada aglomerată trebuie doar să fim puţin atenţi şi putem avea sărbători fericite, liniştite, pline de magie şi mai ales multă iubire necondiţionată. Atunci când avem animale trebuie să avem o grijă deosebită cu perimetrul în care acestea îşi desfăşoară activitatea, de aceea este bine că atunci când nu sunt supravegheate spaţiul să fie restrâns (o camera) cât mai liber şi fără decoraţiuni ornamente sau lucruri care se pot mută uşor, asta în cazul în care lipsa proprietarilor nu depăşeşte câteva ore .

 

În cazul în care sunt lăsate singure acasă care sunt recomandările?

 

5. Supravegherea dacă sunt lăsate singure

 

 

În cazul în care absenţa noastră durează câteva zile fără discuţie cel mai bine, cel mai recomandat este că aceste să fie  supravegheate, iar varianta unui pet sitter este avantajoasă, astfel încât să nu se producă modificări în programul lor care le-ar putea produce o stare de stres (ieşitul afară, mesele, interacţiunea cu alţi căţei etc)

Andreea Vîlcea este medic veterinar la Cabientul Iraida Vet încă de când a absolvit din 2015 la Facultatea de Medicină Veterinară Bucureşti, iubeşte foarte mult animalele, iar asta se observă cu uşurinţă în activitatea pe care o desfăşoară.

Lasa un raspuns